Tussenjaarsupport – ouders | verzorgers

Het eindexamenjaar is in volle gang of staat al snel voor de deur. De vraag “hoe ga ik mijn toekomst vormgeven” komt wat meer op het netvlies van onze kinderen te staan. Wat wil ik? Ga ik studeren? Wat ga ik studeren? Welke talenten heb ik? Wat kan ik nog meer gaan doen?

Wij, hun ouders zijn ook weer op een andere manier met ze bezig in deze fase. En ook wij hebben vragen. Zijn ze klaar voor een volgende stap? Of nog niet? Wat zou goed voor ze zijn? Wat niet? Waar kunnen we bij helpen? Of laten we de keuze geheel aan hunzelf over?

Op de middelbare school wordt al vroeg gevraagd om een profielkeuze te maken. De scholen doen vervolgens enorm hun best om onze kinderen te begeleiden bij het kiezen van een studie. Uit onderzoek blijkt dat deze begeleiding nog vaak als onvoldoende wordt ervaren. Daarnaast is de uitval in het eerste studiejaar behoorlijk.

Een verkeerd gekozen studierichting en dus voortijdig stoppen voelt vervelend, brengt onzekerheid met zich mee, kost tijd en vaak ook een hoop geld. Ook met aanstaande veranderingen in de studiefinanciering.

Er kan ook een andere keuze gemaakt worden; de keuze voor een tussenjaar. Een tussenjaar is letterlijk een pas op de plaats maken en de schoolboeken even terzijde leggen. Sleutelwoorden zijn zelfreflectie, vaardigheden aanvullen en persoonlijke ontwikkeling. Samen met je zoon of dochter ga ik om de tafel en met veel inspirerende vragen worden opeens hele verrassende antwoorden gevonden. Je kind denkt dieper na over wie hij of zij is, wat hij of zij kan en nog belangrijker, wil. Op basis van de antwoorden maken we een concreet stappenplan voor de invulling van het tussenjaar.

Een doordacht plan voor een tussenjaar is een goed alternatief wat kan leiden tot een betere voorbereiding op een studierichting en gemotiveerde keuzes voor de toekomst daarna. Wanneer een tussenjaar je/jullie een prima idee lijkt en wat support handig is bij het realiseren van een bijzonder, nuttig, inspirerend, veilig, haalbaar en daarnaast ook betaalbaar jaarplan, dan help ik daar graag bij.

Laten we ze gaan & geven we ze vertrouwen mee?

Bovenstaande vraag is onderwerp van een verhaal en kunt u lezen in het archief op de homepage (november 2013).