Denkraam

Het woord ‘Denkraam’ is een neologisme, geschapen door de striptekenaar en verhalenschrijver Marten Toonder. De man van Tom Poes en heer Ollie, ofwel Olivier B. Bommel. In de verhalen werd dit woord door dwerg Kwetal, die in vreemde woorden en uitdrukkingen grossiert, geïntroduceerd. Deze bedoelt daar zoiets mee als vermogen tot begrijpen of referentiekader, maar ook als denkkader of paradigma.

Collega Carola en ik vinden het een prachtig woord en hebben het graag gebruikt in onze quote: “schiet een gat in je denkraam en maak een sprong naar nieuwe inzichten” (doe het ook gezamenlijk).

Wij denken dat we onze vaardigheid, om zaken echt te doorgronden nog wel mogen verbeteren (understatement…). Dat ons referentiekader door tal van dingen is ontstaan maar we ons daar niet achter kunnen en moeten willen verschuilen. Dat we ook nooit jong genoeg of te oud zijn om te leren. En dat we daarmee ons animo om dingen anders te gaan doen, als we over tal van zaken weer anders leren denken en voelen, kunnen verruimen.

Daarom, laten we gaten blijven schieten in ons denkraam en sprongen maken naar nieuwe inzichten. En daar vervolgens naar handelen. Niet simpel, wel nodig. Denken wij. En jij?

En als we dat gaan doen, wie zouden daar komend jaar allemaal blij van kunnen worden?

Fijne feestdagen!

Mieke

Voor inspiratie ook nog dit: De kast die me vormde. Een essay van Tonnus Oosterhoff in de Trouw van 16 december. Het lijkt in eerste instantie een wat somber verhaal maar is prachtig en eindigt ook bijzonder. Omdat de wereld waarin wij leven nu eenmaal zoveel groter is en dit beseft wordt.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *