Kunst met een grote K!

Kunst met een grote K!

Eind 2010 kwam Mieke op mijn pad tijdens een leiderschapstraject in Tanzania voor het management van AMREF Flying Doctors en VvAA. VvAA is een organisatie van en voor zorgprofessionals. Een ledenorganisatie en dienstverlener die opereert in het hart van de gezondheidszorg, in dienst van ruim 113.000 medici, paramedici, studenten en zorginstellingen. VvAA biedt onder andere fiscaal en juridisch advies, accountancy, verzekeringen, bancaire diensten, rechtsbijstand, financiële planning, praktijkfinanciering en opleidingen.

Mieke begeleidde samen met twee collega’s dit programma en het groepsproces en was voorafgaand, tijdens en na deze bijzondere reis de persoonlijke coach van een aantal managers van beide organisaties.

Mieke heeft, hoewel zij niet mijn coach was, ook voor mij een belangrijke stempel gedrukt op deze projectweek. Op een veilige en respectvolle manier gaf zij tijdens de groepsbijeenkomsten deelnemers feedback; waardevolle cadeautjes met een mooie strik erom. Alleen al door een simpele vraag te stellen kon ze je liefdevol op het podium zetten. Dan voelde ze haarfijn aan dat een groepslid op een specifiek moment van toegevoegde waarde was voor het hele groepsproces en dat het dan nodig was dat die persoon dat zelf ook inzag. “En jij dan…?” vroeg ze dan. En zei dus eigenlijk op een eenvoudige manier dat dit het moment was dat die persoon iets had te doen. Door de toon achter de woorden voelde je je ook uitgenodigd om vervolgens dat podium te pakken. Het beeld dat mij van Mieke bijbleef  is een doorleefde blijheid: ik zeg voluit ja tegen het leven, ook al is het soms zwaar ‘k’.

Na deze week in Tanzania heb ik contact gehouden met Mieke . Ik leer van haar dat leven een soort kunst is (life is a big canvas and you should throw all the paint on it you can ;).  De kunst om van zware dingen iets moois te maken en niet omdat het zo hoort of beter is voor je, maar vanuit een (kinderlijk) verlangen en nieuwsgierigheid.  Hoe ze dit doet, laat zich niet goed beschrijven. Ik ervaar het als een leerproces vanuit verbinding tussen haar en mij. Haar openheid en humor inspireren en motiveren mij anders naar mezelf te kijken, met speelsheid om te gaan met nare dingen en vooral het lef te hebben kwetsbaar te zijn.

Deze ervaring wil ik niet voor mijzelf houden, maar gun ik anderen net zoveel. Dit is dan ook de reden dat ik Mieke gevraagd heb om haar unieke kijk op het leven in te zetten voor VvAA . Ook hier is haar grote K zeer welkom…

Annemarie Smilde

Mr Annemarie Smilde was tot 1 januar1 2014 lid van het managementteam van VvAA Rechtsbijstand. En is nu binnen VvAA Rechtsbijstand verantwoordelijk voor het opleidingsbeleid, kennismanagement, reputatie en innovatie. Als senior gezondheidsrechtjurist schrijft ze artikelen, onder meer in Arts en Auto, adviseert zij onder meer beroepsorganisaties in de zorg en geeft presentaties aan leden en organisaties in de gezondheidszorg.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *