JATTA

Jatta: dat ben ik. Begeleider in ontwikkelingsprocessen.

In 2003 reisde ik voor het eerst naar Gambia, West-Afrika. Eenmaal daar realiseerde ik me hoeveel het uitmaakt waar je wieg staat als je geboren wordt. Tegelijk leerde ik dat de mensen daar net zo goed als ik dromen hebben. En wensen. Minder mogelijkheden misschien, maar zeker ook kansen. Dat we een gedrevenheid delen om het soms anders te willen en ook anders te gaan doen. Voor onszelf en ook voor degenen van wie we houden of met wie we werken. De vrouw van wie ik dit leerde heet Jatta.

Toen we op een avond samen aan het koken waren, gezeten op lage krukjes onder een golfplaten dak en omgeven van de rook, vertelde zij mij haar levensverhaal. Haar verleden is de drijfveer om in het heden aan een vernieuwde toekomst te werken. Een verhaal recht uit haar hart.

Bij mijn vertrek gaf zij mij haar naam als teken van verbondenheid en uitte daarbij de wens dat ik zou blijven dromen, leren en vormgeven. Wat ze van mij vroeg was om wensen te verwezenlijken. Het ritme van de Afrikaanse trommels, die deze ceremonie begeleidden, deed me diep van binnen realiseren: een hart hoeft nooit op slot!

De persoon Jatta staat op mijn netvlies en heeft een warme plek in mijn leven. Omdat niets bestaat zonder geschiedenis heb ik als eerbetoon aan haar mijn bedrijf de naam JATTA gegeven.

Mieke Steenveld

“Family faces are magic mirrors. Looking at people who belong to us, we see the past, present and future.”

                                                                                                                         [Gail Lumet Buckley]