Samen met Midden-Oostenkenner Pieter Stockmans (onderzoeksjournalist) bezocht hij zijn Jordaanse geboorteplaats Zarqa, de bakermat van de internationale jihad en de plaats waar hij in een vluchtelingenkamp geboren werd. Maar samen zochten ze evengoed in België naar de dynamieken die de angst voor een clash der beschavingen voeden. Het resulteert in confronterende inzichten en heldere aanbevelingen. Bron: Bol.com
We hebben het hier over de schrijver Montasser AlDe’emeh: een Belgisch-Palestijns arabist, islamoloog en politicoloog. In een half jaar tijd legden hijzelf en Pieter Stockmans de puzzel van het verbrokkelde leven van Montasser.
Hun intense contact leidde tot een unieke journalistieke samenwerking met het boek ‘De Jihadkaravaan – reis naar de wortels van de haat ‘ als resultaat. Ik heb het in één ruk uitgelezen en ben geraakt tot op het bot.
Persoonlijk herkende ik in het verhaal de honger naar kennis van de hoofdpersoon (Montasser). Ik las over de ideeën in zijn hoofd en de angsten in zijn hart. Zijn jarenlange en vermoeiende worsteling met zijn haatgevoelens en hoe zich te verhouden tot de wereld om hem heen; een stil geheim, heeft van hem, door de moeite die deze mannen zich samen hebben getroost, een ander mens gemaakt en tot dit prachtige boek geleid.
Het boek is: “een uitnodiging om de moed te tonen nieuwe kennis te zoeken. Om die moed tentoon te spreiden. Om die innerlijke jihad te voeren tegen jezelf en je vooroordelen. Om jezelf onophoudelijk opnieuw uit te vinden – de ideeën in onze hoofden en de angsten in onze harten te onderzoeken – en je denkbeelden te laten uitdagen door nieuwe kennis, nieuwe inzichten en nieuwe ontmoetingen”, aldus Pieter Stockmans.
Of zoals een trauma psychologe, bij wie ik laatst een training volgde, zei: “We mogen onszelf best wat vaker ook op onze eigen sofa leggen, ook ten behoeve van de omgang met elkaar”.
Maar dan moeten we denk ik eerst een stap terug, naar de vraag: durven we onszelf op de sofa te leggen? Willen we onszelf onderzoeken? Hebben we de moed om te reizen naar onze eigen wortels, om onze eigen, ook duistere, kanten te ontdekken?
En durven we te ontdekken wat wij zelf, en vooral ook, wat we samen willen bereiken in deze wereld waarin we leven. Kunnen we zien wat echt nodig is en hebben we dan ook het lef deze nieuwe inzichten ook toe te passen? Durven we ons hart (anders) te laten spreken?
Ik hoop, nee! ik wil dat we dapperder worden en overgaan tot “verzoeningsradicalisme”…
Ik wil dat dit leidt tot tanwir, het Arabische woord voor het aanbreken van de ochtend; een nieuw begin, van het duister naar het licht.
Dat ik dit boek aanraad is wel helder, toch?!
‘De Jihadkaravaan’. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9789401426060
Mieke